Rakan Bloggers

Thursday, March 3, 2011

Coklat 'Super Food' ?


Kajian menunjukkan Dark Chocolate dan Cocoa Powder mengandungi kandungan Antioxidant yang tinggi weh!!

Hahaha.. Nie memang feveret aku. Selalu makan coklat. Dari kecik sampai besar, tak penah muak makan coklat.. Cakap saja coklat apa, semua aku bedal. Dark chocolate, milk chocolate, Nini coklat celup, semua masuk..

Before aku membebel panjang-panjang, korang tau tak apa itu 'super food'?

Makanan ngan bebuahan kalo nak masuk kategori super neh kena ada dua jenis antioxidants iaitu polyphenols ngan flavonols.. Sebab apa super food? sebab bagus untuk kesihatan la..

Antioxidant activity dark chocolate ngan cocoa powder neh lebih kurang sama la macam super fruit yang dah memang femes kat dunia neh. Contohnya acai berry, blueberry, 'The Cranberries', and pomegranate (rumman -> buah syurga neh.. ada tulis kat dalam surah Ar-Rahman)

Tapi,

dalam satu kajian (korang tau tak pasal Hershey? diorang la yg conduct..), diorang compare flavonol and polyphenol content ngan antioxidant activity serbuk koko dan dark chocolate vs. super fruits, termasuk la acai, blueberry (bukan black berry), cranberry, and delima. Result dia? "The antioxidant activity of cocoa powder was higher than all other super fruit powders analyzed.", cakap pak cik yang pakai lab coat tuh..

Owh, kejap2.. korang tau tak apa antioxidants neh? Antioksidants neh adalah compounds untuk fight damaging effects of oxidative stress ke atas cells dalam tubuh badan kita neh dan.. baik untuk kesihatan jantung!

"These substances help keep the arteries healthy and are protective against cardiovascular disease," cakap mak cik Suzanne Steinbaum, MD dalam cardio. "When looking for a sweet snack, a square of dark chocolate might, in fact, be your healthiest choice!"

Kekacang koko neh adalah seeds buah dari pokok jenis Theobroma cacao. Pokok neh femes kat Malaysia sebab kita antara pengeksport utama koko dunia.. Even kat Jordan neh pun, bila aku gi 'souq balad' (orang Penang kata market, orang JB kata pasar), time ngah jalan2, mesti nampak la koko Malaysia diorang letak dalam guni. Kadang-kadang pak cik tue siap rekemen lagi, "kakao malizia, ahsanul kakao" hahaha.. Tapi aku beli Winner jugak, wakaka..

SOURCES: Crozier, S. Chemistry Central Journal, published online Feb. 6, 2011.News release, BioMedCentral.Suzanne Steinbaum, MD, preventive cardiologist, Lenox Hill Hospital, New York.

Thumbs up untuk cokelat!!

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...