Rakan Bloggers

Thursday, December 15, 2011

Kisah Perantau: Episod 2

My Arrival

Jumaat, 2 Oktober 2009.

Kali pertama aku menjejakkan kaki di bumi Jordan yang hampeh nie. Ishh, bumi anbiya’ nie. Tanah Sham. Suka hati jer cakap hampeh.

Masa mula-mula sampai nie memang aku noob gila. Boleh dikatakan si kosong. Mana tak nyer, aku tak tahu bahasa arab Jordan yang completely different ngan Arabic standard. Then aku tak tahu langsung pasal currency kat Jordan dan macam mana climate dia. Yang aku tahu cuma kat Jordan nie ada salji. Itu saja!
From Egypt to Jordan.

Time sampai memang aku ngah sedih gila sebab kena berpisah dengan sahabat baik aku. Sepatutnya aku study medic kat Alexandria, Egypt tapi ada problem dengan Kementerian Pengajian Tinggi aka MOHE. So, terpaksalah aku ikut order dari pihak atasan untuk posting ke Jordan. Semua lima orang including aku terpaksa transfer dari Alex ke Irbid. Things happened macam aku nie dah join army dah!

Ustaz Arman (kalau tak silap), pegawai embassy ke EMJ ntah, jemput aku kat airport. Time nie aku berdua ngan Bird sebab lagi tiga dah sampai awal. Still sayu terasa sebab tak dapat satu university ngan Kimi, my best friend. Lepas check out, Ulya plak sambut aku macam aku baru balik umrah. Nasib baik ada skuad aku sorang nie kat Jordan, kalau tak, haram aku setuju nak datang.

Lepas selesai semua urusan kat airport,  Ulya dan abg senior bawak aku gi rumah Ustaz Sulaiman, salah sorang pegawai besar kat sini. Time tue kalau tak silap hari Jumaat, dan still dalam bulan syawal. Lepas beraya ngan ustaz, makan2 sket, then gi solat Jumaat. Terubat rindu tak dapat beraya ngan sanak sedara kat Malaysia.

Then, kami bertolak ke Irbid. Sampai kat Irbid, lepak kat rumah MINDEF lama, rumah yang jadi sarang aku hibernate sepanjang winter tahun 2009.. Nie la rumah aku, arwah Lan, Danial dan Amar for our first year. Satu permulaan yang diiringi dengan kesedihan..

Wednesday, December 14, 2011

Tuesday, December 13, 2011

Macaron


Beberapa hari lepas, aku lepak with Aiman, Qotad, Mahdi and Kamal sambut belated birthday si Qotad yang baru cukup umur. Then on the way ke Poppeyes, budak-budak nie sempat bergosip pe ke bende ntah. Aku macam biasa, senyum dan buat-buat paham jer. Diorang gelak, aku gelak. Yer la, side kick aku dah tak ada.

Then, ada something yang menarik minat aku. Sape ntah bukak cerita pasal macaron. Ape tue? Aku pun dengar jer sambil senyum-senyum dan buat poker face. Bila keadaan sempoi untuk aku mencelah, aku pun Tanya, “Macarons tue bende ape weh?”, Dengan loghat KL yang amat clear dan flawless.

“La.. Macaron tue macam cookies laa.”

“Oh, ye ke?” aku jawab. Padahal dalam hati time tue aku nak sambung jer, “aku ingat macaroni tadi..” Tapi aku diam. Tak pe, nanti balik aku tanya prof Google. Mungkin dia boleh jawab dengan gambar sekali.
Tapi aku pelik jugak. Asal aku tak tahu Macarons? English aku power what.. Ahahaha



Nie la jawapan prof Google setelah dia menelaah buku ensiklopedia feveret beliau, Wikipedia.

macaron (French pronunciation: [makaˈʁɔ̃])[1][2] is a sweet confectionery made with egg whitesicing sugargranulated sugaralmond powder or ground almond, and food coloring. The macaron is commonly filled with buttercream or jam filling sandwiched between two cookies. Its name is derived from an Italian word "maccarone" or "maccherone". This word is itself derived from ammaccare, meaning crush or beat, used here in reference to the almond paste which is the principal ingredient.[3] It is meringue-based: made from a mixture of egg whites, almond flour.
The confectionery is characterised by its smooth, domed top, ruffled circumference (referred to as the "foot"), and flat base. It is mildly moist and easily melts in the mouth.[4]
Click here for full article

Monday, December 12, 2011

CoL - Believe in Yourself

Dah lama aku tak post under label 'code of life'. Kali nie aku rasa nak hurai pasal code pertama.

Sebelum aku start hurai satu persatu 'Code of Life' aku, aku just nak ingatkan bahawa semua yang aku tulis nie adalah berdasarkan pengalaman hidup aku. Segala pemerhatian dan eksperimen adalah berdasarkan diri aku sendirik. So, kalo korang tak setuju (sebab kat dunia nie memang dah jadik fitrah, akan ada pihak pembangkang), sila tinggalkan komen agar aku dapat kaji dan nilai semula.. Please be profesional..

CODE #1: BELIEVE IN YOURSELF


Antara maksud Believe:

to have confidence or faith in the truth of (a positiveassertion, story, etc.); give credence to.
to have confidence in the assertions of (a person).
to have faith in the reliability, honesty, benevolence,etc.

Mesti korang pertikai kenapa aku letak kod yang pertama untuk percaya pada diri sendiri. Then baru letak kod yang kedua, ISLAM IS THE WAY OF LIFE? Di mana letaknya agama dalam diri?

Soklan nie aku akan jawab kemudian. Mungkin pada post2 yang akan datang.

Balik pada kod pertama.. Kenapa perlu percaya pada diri?

Sebab dalam proses pematangan diri, perkara yang paling penting untuk diubah adalah mentaliti.. Berdasarkan pengalaman aku, mentality is the biggest factor towards personality.

Untuk mengubah cara kita bertindak, untuk mengubah cara kita bergerak, cara kita berkomunikasi, cara kita responds terhadap persekitaran, mentaliti adalah key dalam menentukan cara kita. Without proper mentality, kita akan mudah berubah pendirian. Pendirian yang berubah-ubah akan sentiasa mendorong kita untuk gagal dalam dalam anything yang kita buat.

So, kita have to percaya pada diri sendiri. Kita yakin yang kita boleh lakukan. Kalau kita yakin, insyaAllah kita akan boleh. Usaha kita juga akan lebih mantap dan tidak mudah berputus asa jika kita yakin akan kemampuan kita. We are what we think. Kalau kita fikirkan kita boleh buat, tak akan ada apa pun yang dapat halang kita from doing it. Kalau kita ragu-ragu, segala usaha kita seakan-akan tak menentu.

Kepercayaan pada diri sendiri nie aku belajar time aku kat maktab tentera dulu. Aku diajar oleh senior untuk sentiasa berkata boleh. Tak ada yang tak boleh. Secara tak langsung, aku yakin pada diri yang aku boleh buat. Bukan setakat simple things, malahan benda yang hampir impossible pun aku boleh buat.

Sebabnya.. mentality mampu mengatasi kelemahan diri. Kalau diri tue weak sekalipun, dengan mentality yang kuat, no problem la nak buat apa-apa pun. Tapi kalau badan tue kuat, mentality low, semua kerja tak jadi!

Saturday, December 10, 2011

Kisah Perantau: Episod 1


Pengembaraan Bermula

Aku terpanggil untuk cerita kisah-kisah sepanjang aku hidup kat sini. Sekadar nak share ngan korang terutama follower aku yang mostly study kat Malaysia.

Sebenarnya life dekat overseas nie tak sama untuk setiap orang. Masing-masing ada lifestyle yang sendiri. So, setiap cerita adalah unik bagi setiap individu. Ramai jer student kita hidup kat overseas nie macam hidup kat Malaysia. Nothing Different. Bagi aku, amat rugi if hidup kat tempat orang tapi tak belajar apa-apa pasal masyarakat setempat.

Most of the student yang ada kat Jordan nie memiliki satu corak hidup yang amat ‘boring’. Sebab apa boring? Sebab diorang hidup sekadar menjadi seorang pelajar, bukan perantau. Rutin harian mereka; bangun tido, gi kelas, balik kelas, lepak jap, study dan tido. Bapak bosan!

Pernah aku dengar member aku sendiri cakap “tahun nie baru dua kali aku pi balad” (balad bermaksud pasar in Jordanian Arabic). Ada juga yang cakap “aku duk kat sini masak sendiri jer, tak suka la makanan arab”. Hurm..

Inilah reality. Bagi aku, kalau kita berada di negara orang, kita sepatutnya explore persekitaran. Bukan kerajaan hantar korang semata-mata nak study dan perabeh duit. Baik belajar kat Msia jer.. Tol tak?

So, kalau korang nak tahu apa cerita di sebalik tabir hidup aku sepanjang belajar overseas, nantikan post2 kisah perantau. Senang citer, follow jer blog nie..

Sekian.

Friday, December 9, 2011

Ben Ashaari Tanya Kenapa Blog Saya Lain Dari Yang Lain


BEN ASHAARI
Aku menyahut cabaranmu Abang Ben!
........................................................................................................................
Nak join ? Ok.. jom … Cam biasa , buat satu entri khas untuk join segmen ini ..
  1. Letak header BENASHAARI.COM
  2. Tajuk : BEN ASHAARI TANYA KENAPA BLOG SAYA LAIN DARI YANG LAIN  dan linkkan ke entri ini .
  3. Sila jelaskan kenapa blog anda tu lain dari yang lain.. Tang mana lainnya ? Tang mana bestnya ?? Haaa.. Dalam 100 patah perkataan ..
  4. Siap ? Tu jer .. Tinggalkan url entri korang di ruangan komen ini .. Tutup , jam 11 malam ini ..
Terima kasih …
........................................................................................................................

Impian



Semua orang ada impian.
Semua orang inginkan impian tersebut jadi kenyataan.
Tapi
Tak semua orang sanggup bekerja keras untuk merealisasikan impian tersebut
Dan
Tak semua orang dapat menggapai impian mereka..

Tuesday, December 6, 2011

Tanpamu ku lemah..


Begitu berat melangkah
Melihat kau bersama-Nya
Adakah aku masih salah
Atau hanya maaf saja

Ku masih menyayangi diri kamu
Bila kau menjauh 
Ku rindu

Kau bagaikan udara
Yang membantu aku untuk terus hidup di atas dunia
Tanpamu ku lemah
Pasti aku tak berdaya
Kerna kau teman sejatiku

Biarpun kau tidak mahu
Menerima maaf daku
Ku tetap setia bersamamu 
Sehingga ke akhir waktu...

edited from: Maha Karya Cinta, Faizal Tahir

Nota: Terngiang-ngiang chorus lagu nie bila aku dengar kau dah tiada..

Sunday, December 4, 2011

Kau Pergi..

Sabtu, 3 Disember 2011. Jam 03.15 petang (GMT+2). King Abdullah University Hospital, Jordan.

Data yang tak akan dapat aku lupa sepanjang hidupku. Perginya seorang 'sahabat'. Sentiasa ada di sisi di waktu susah dan senang.

"Lan, jangan cakap banyak keyh. Kau rest jer. Aku datang bukan nak susahkan kau."
Dialog terakhir antara kau dan aku.

Tak sangka kau akan 'rest buat selamanya'.

Begitu banyak kenangan kita bersama. Walaupun aku tak pernah appreciate kau, kau tetap ada di sisi. Menemani aku tika aku sakit. Bila kau dah tiada, baru aku sedar rupanya kaulah teman sejati. Teman tawa, teman duka.

Walau baru sehari, gelak tawa kau dah mula aku rindui. Suara sumbang kau time menyanyi kini aku rindui.
---------------------------------------------------------------------------------------------
Lan.. sambil minum jus orange. With his fav shirt.
  --------------------------------------------------------------------------------------------
Lagu: Pergi
Artist: Aizat


Sayu terpisah
Hikayat indah kini hanya tinggal sejarah
Berhembus angin rindu
Begitu nyamannya terhidu wangian kasihmu

Hujan lebat mencurah kini
Bagaikan tiada henti
Kaulah laguku kau irama terindah
Tak lagi ku dengari

Friday, November 25, 2011

Tips Tak Tidur Dalam Kelas/ Lectures.


Aha! Benda yang paling best untuk dibincangkan.. Tips untuk tak tidur dalam kelas atau lecture. Simple saja tapi guess what, most of us meme mengalami masalah ini. Kalau korang tak mengalami masalah nie, gua memang tabik spring la!

Sleeping in the class memang menghantui hidup aku dari sekolah lagi. Sampai la sekarang. Ditambah lagi dengan cuaca time winter yang amat sejuk dan best nie, probability untuk tidur dalam sehari adalah 99%.


By the way, nie antara tips yang boleh kita amalkan.

1-   Dapatkan rehat yang secukupnya pada waktu malam
2-   Bangun awal. Jangan lupa subuh! Bangun lambat adalah faktor kita tak fresh.
3-   Breakfast sebelum ke kelas. Makan cereal instead of nasi lemak.
4-   Exercise. Berjalan ke lecture/ kelas amat digalakkan.
5-   Sit straight in class. Don't slouch.

6-   Kalau boleh duduk kat depan. Banyak advantage duduk kat depan nie sebenarnya.
7-   Concentrate apa yang lecturer or cikgu cakap.
8-   Take notes. (nie benda yg aku selalu amalkan bila terasa ngantuk)
9-   Participate in class.
10- Makan gula-gula yang mints (Halls dan seangkatan)

11- Move your feet, flex your muscles.
12- Minum air kosong
13- Play with your pen, not your friend.
14- Tampar-tampar diri tue sikit. Lagi kuat lagi bagus
15- Ask to go to bathroom. Stay fresh!

Nota: Tips tambahan dari habit sendiri: 
16- Minum Caffeine based drinks before class. (Coffee, Red Bull)

Wednesday, November 23, 2011

Aku Belajar Dari Pahitnya Kehidupan

Kadang-kala kita perlu bersendirian. For what? To evaluate (muhasabah) diri kita sendiri.


Kita selalu dilanda masalah. Cabaran dan dugaan, elemen-elemen penting dalam kehidupan manusia. Berbagai rintangan harus dilalui dalam proses mematangkan diri, proses menjadi seorang dewasa.

Ya, aku tidak terkecuali. Selama lebih 20 tahun hidup, pelbagai dugaan yang aku alami. Selalu aku rasa unfair bila fikirkan kenapa dugaan yang aku alami lebih hebat dari apa yang rakan-rakan alami. Namun aku sedar, masih ada yang diduga lebih teruk dari aku.

"Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya."
Ayat yang sering dibaca pagi dan petang semasa zaman sekolah dahulu. Hurm..

Ya, mungkin semua ujian ini membuatkan aku sebenarnya lebih kuat dan tabah dari mereka yang aku sanjungi, yang aku cemburui. Mungkin satu hari nanti aku akan bangkit dari kepahitan hidup ini, menjadi seorang yang lebih hebat.

Nota: "Janganlah kamu minta menjadi seorang yang sabar. Mintalah menjadi sabar ketika ditimba musibah."

Monday, November 21, 2011

Nasionalisme dan bola sepak.


Yup. Post nie memang berkaitan ngan game Malaysia vs Indonesia. Game yang boleh dikatakan ‘el-classico’ of the South East Asia. Satu game yang amat-amat dinantikan oleh fans bola sepak tanah air.

Nasionalime. Ideology yang diasaskan sejak sekian lama. Menular di semenanjung kepulauan nusantara sejak penubuhan negara-negara moden, negara bangsa yang diasaskan para penjajah. Lebih tepat apabila tertubuhnya gagasan Malaysia.

Nasionalime adalah antara factor berlakunya WWI dan WWII. No wonder la pertemuan antara Malaysia dan Indonesia sentiasa panas. Walaupun serumpun dan seakidah, krisis dan konflik tak pernah lekang, starting with ‘Ganyang Malaysia’. Sebab..

Nationalism + fanaticism = ?

Malaysia vs Indonesia.
Antara dendam dan maruah, blended with political and social issues. Bukan sekadar penentu pingat emas sukan SEA tapi battlefield antara dua Negara..
Final game Malaysia vs Indonesia sepatutnya menjadi jambatan silaturahim antara kedua-dua negara. Namun sebab sikap yang ‘tidak bertamadun’ dan lack of sportsmanship ( membakar bendera dan tidak hormat lagu kebangsaan other country), objektif sebenar SEA games tidak dapat dicapai.

TANAH TUMPAHNYA DARAHKU!
Pss: Harap-harap Malaysia 3 – 0 Indonesia..

Nota: cuba korang sambung equation kat atas. Comment kat bawah..

Saturday, November 19, 2011

Sebab Aku Diam.

Salam semua..

Sorry sangat2 hari tue aku diam lama giler..
Bukan tak sudi nak tulis tapi ada banyak komitmen lain.
Iaitu...

1- Exam
2- Exam
3- Exam
exam ajerrr. berderet plak tue


(sekarang nie tengah take five from study jap.
then, exam!
Exam hari nie pukul 3ptg waktu tempatan (GMT+2)
so, dapat la curik masa post something..)

4- Menguruskan blog lain.. hehe

Let bloggers do the blogging stuff!

Ini blog official liga bola sepak yer..Visit: PSL blog

Aku admin bahagian design & graphics jer. Posting bukan kerja gua.. hehe

Nota: Adat medical student, books are friends, exams are playgrounds. 

Take five?
hehehe.. :p 

Friday, November 18, 2011

Ape Kaitan Header Dengan Blog Nie?



Mungkin ramai yang tertanya-tanya, apesal la aku letak header gambar kat stadium.
Takde gambar lain ke?
Haha..

Sebenarnya,
Ada cerita di sebalik tue.  Buat pengetahuan korang, sebenarnya aku nie amat cintakan bola sepak. Walaupun tak banyak post pasal bola, actually aku memang gila bola.

Gambaq asal..
Bukan setakat reti tengok dan nilai saja, aku jugak reti sepak bola okeh!

Yes, cita-cita sebenar aku dulu nak jadi pemain bola sepak. This is fact!
Tapi, apakan daya, family aku (especially my beloved mom) tak restu plak.

Just  abang aku saja managed to be sportsman paling successful dalam family -> mewakili SUKMA dan captain kelab dalam sukan ragbi..  

So, nak tak nak, aku terpaksa choose a career such as lawyer, doctor, or engineer level.  

Actually, aku hampir mewakili team dalam liga Malaysia.  But, disebabkan ada  contract dengan MINDEF (Kementerian Pertahanan)  untuk study medic, aku terpaksa akur. (Nie part paling sedih)

Nota: Lepas nie aku nak cerita pasal sejarah bola aku la plak.

Monday, October 10, 2011

Read More Books Than Blogs!


Hye there!
Hari nie aku ada pengumuman:
Aku akan kurang aktif blogging for a short while.

Aku hanya akan blogwalking kalau korang tinggalkan jejak kat shoutbox.
nie kat tepi sineh hah -------------------------->


Hal ini adalah kerana exam dah dekat.
Meeting pun banyak! Edit blog lain lagi.. bla bla bla..
Asik baca blog jer, buku bila nak baca aku pun tak tau..

Exam aku start 15 Oktober nie.
So, I've to read more books than blogs!
Sekian.

Nota: boleh percaya ke aku study? wakaka..
Paling penting, doakan aku utk ex-sem minggu nie yar!

Saturday, October 8, 2011

Disengat Lebah..


Peristiwa nie berlaku time aku balik dari solat Jumaat tadi (semalam kalau kat Malaysia).

Time tengah baik punya sembang kedai kopi kat tangga bawah rumah, ada sekor lebah dengan selamba badak jer interframe aku shake hand ngan pelajar first year. Mungkin sebab dia panik, sesuka hati dia jer tibai tangan aku. Dia ingat tangan aku nie bunga ka hapa?

Then, aku lepak jap sambil sembang ngan member. Pastu aku lari naik tingkat 4, masuk rumah n bilik dan terus basuh tangan dgn air sabun. Sebenarnya takut infection. 

Then, I face my problem by 'face'book-ing it! 
Reason? 
Untuk dapatkan seberapa banyak idea yang bernas how to deal with it.
Lu apa ada hal ngan gua?
Nie antara solutions yg aku dapat:

Pergi klinik.. -> kan senang!
Pergi emergency dept terus -> lagi mantop..
Sapu2 kapur? -> sebab nak neutralkan acid sengatan tue kot

Yang aku percaya,
Apply toothpaste! -> ini nasihat doktor ya..

Tapi yang paling best yg nie,
Kencing kat atas tempat kena sengat!! yeah!

Solution yg last tue aku rasa paling mujarab kalau kena sengat sebab itu pesanan orang tua-tua. Kalau kat kampung, nie la 'first aid' kalau kena sengat ngan tebuan/ lebah/ seangkatan dengannya. 
So, rasa2 aku buat yang mana 1? keh keh keh

Nota: Cukup la nectar bunga ko tibai. Tangan aku pun ko nak jugak ke? Tawu la darah manis.. Ahaks!

Tuesday, October 4, 2011

Motosikal Yang Stylo Ditemui di Wangsa Walk..


Nie adalah gambar motor yang member aku, Muhammad Hafiz Mokhtar and friends berjaya snap.

Sebenarnya member dia yang snap. Tapi dia upload letak dalam FB dia.
Lokasi: sekitar wangsa maju (Wangsa Walk)

Dah macam moto batman dah.. haha

Kreatif betol tuan empunya motor nie. Antara manusia spesies rare jugak la nak jumpak dalam kalangan rakyat Malaysia yang meme pemalas nie. Biar berpanas dan berhujan, tak penah pikir nak pasang bumbung!

Modenas, prototype please..   

Nota: Kalau guna motor nie merempit, memang terangkat semua tayar! haha

Sunday, October 2, 2011

Aku Terkena Killing Curse.. Unforgivable Betol!


Aku buang tabiat ke hapa, awal2 pagi nie (waktu tempatan, bukan Malaysia ok!
dah tulis satu post. Bukan nak ready2 pi kelas.. ka baca mathurat ka.

Sebenaqnya aku nak kongsi satu cerita. Cerita aku di perantauan nie la.
Nak story kat korang sikit perangai arab yang kadang2 tak bertamadun nie.

Diorang nie ada kalanya terlalu bagus, dan ada kalanya terlalu bengap!
Benda yang bagusnya, ko jalan la kat mana pun Mesir, Jordan, Syria, Arab Saudi
Boleh dikatakan hampir 80% akan tegur korang..

           Dalam kotak merah tue adalah dilema student Malaysia kat Jordan!

Yang bengap nyer?
Diorang nie selalunya tak reti nak bezakan Malaysians dengan Sinni, Chinese.
Kalau kat Jordan, memang ko kena ni hao la.
Kalau kat Mesir, diorang kenal la plak Malaysians.
Tapi, kena kutuk buuya -> orang asli dalam hutan

Tapi yang paling bengong,
ko pergi la kat mana pelusuk negara arab pun, 
konfem diorang akan tanya "كم ساعة الآن", then gelak2 setan merah..
motif? nak test arabic kita. -> aku tanya dalam English tak tahu plak nak jawab!

Nota: "كم ساعة الآن",maksudnya pukul berapa sekarang..

Saturday, October 1, 2011

Tips Study Last Minute (Secara panjang lebar)


Post nie adalah penjelasan kepada points aku dalam post sebelum nie. (Kalau tak faham la.)
Aku post dalam bentuk point bukan apa, sebab dah nama pun last minit. Banyak lagi nak kena study. Takkan nak baca post berjela. Betol tak?


Aku still ingat time aku nak ambil SPM dulu. Aku start tersedar yang aku nak SPM bila tinggal lebih kurang 40 hari saja lagi nak exam. Then, stress pun mula terasa. Nasib baik aku berjaya score 9A. Nie la permulaan kepada habit aku yang suka study last minit.

Meh aku nak kongsi benda2 yang korang patut buat bila study last minit ;

Song of The Month: Today My Life Begins


Most of the songs under Label Song of The Month amat berkait rapat dengan diri aku.
This month, aku letak lagu brader Bruno Mars,
"Today My Life Begins"

Only have ONE life to live, so you better make the BEST of it.

I've been working hard so long
Seems like pain has been my only friend
My fragile heart's been done so wrong
I wondered if I
I'd ever heal again

Oh just like all the seasons never stay the same
All around me i can feel a change (oh)

I will break these chains that bind me, happiness will find me
Leave the past behind me, today my life begins
A whole new world is waiting it's mine for the taking
I know i can make it, today my life begins

Friday, September 30, 2011

Tips Study Last Minute



Post kali ini for Izreen yang tanya tips study minit-minit terakhir nie.  
Namun, kepada korang yang lain, aku tak galakkan untuk study last minit sebab sekarang aku dah terkena tempias bad habit nie.

Diharap dapat membantu..

Short notes / slides amatlah crucial especially if time left dah tak banyak..

Pre Study:
Mind set: tak ada benda yang lebih penting dari study!
Rancang dengan sebaiknya strategi nak hadapi exam.
Sediakan segala keperluan study.

Study:
Baca nota ringkas/mind map/slides dulu.
Jangan kelam kabut nak habiskan setiap page.
Jangan stress.

Post Study:
Buat soalan dan review kesalahan.

Jangan buang masa.. Jaga tidur, pemakanan dan kesihatan..
-> nasihat standard la.. tapi amatlah benar!

Nota: Ini sekadar tips secara brief.. Elaboration panjang lebar dah siap tapi dah jadi macam berleter plak, dan akan menyusul nanti. =)

Thursday, September 29, 2011

New Bruno Mars Single- It Will Rain

Berita baik kepada kipas susah mati brader Bruno Marikh macam aku!

Aku baru balik dari singgah laman berhabuk dan bersawang brader suara macho neh.

Check it out what I found!


Lagu baru beb!

"Hari Nak Hujan".

So, sila angkat kain jemuran sebelum basah kuyup kat 4 Shared..

Kalau rasa link tue dah kena blocked sebab hak cipta terbela,
boleh la layan seround dua puluh satu kali kat YouTube..

Nota: link 4Shared tue sekadar berkongsi mp3 yg aku dah rembat. Kalau nak view video, boleh la klik link YouTube tue.. sekian..

Wednesday, September 28, 2011

Hari Nie Aku Belajar Pasal Jin..



Okies, weekend aku dah bermula; starting from tonight!

Minggu nie aku berjaya setelkan tasjil (register) subjek utk sem musim luruh tahun nie. 
Lectures ngan labs semua aku berjaya susun sesuka hati aku 
dgn mengeksploitasi kebaikan vice dean med school.. 
Hahahahaha -> gelak setan merah..

Sandstorm yang dah kurang kritikal. Tapi still merah mcm emission dalam game S.T.A.L.K.E.R.

So, hari nie pun aku dengan semangatnya sampai tak tidoq malam sebab nak pi kelas punnnn. Namun, kusangkakan cerah sampai ke petang, rhopenyer sandstorm pulak tengah hari. Akibat ngantuk tahap cipan, aku pun lepak dalam hall dan dengar lecture genetics dengan begitu tekun sekali.

Lecturer tue ngajar genetics. Dia cakap genes tapi aku dengar JIN.. adoyai.

Oh, dun get jeles. Sesungguhnya gambao kat permukaan atas adalah lakaran bebas jari-jari dominant aku sendirik dalam lecture hall tadi.

Nota: Kelas aku start hari Ahad. Sebab tue la habis awal. Hari ahad 8.15 pg till 5.15 ptg, opis hour!

UEFA Champions League Full Result- 27 Sept 2011




UEFA Champions League Group Stage- Matchday 2 (27 Sept) Full Result


Source: UEFA.com

Nota: Aku miss tengok live match hari nie.. Damn!

Tuesday, September 27, 2011

127 Hours: the sequel… in real life!


Warner Bros Pictures ngan Hand Made Films maybe tak perlu nak bersusah payah perah otak sampai kering kontang untuk buat sequel kepada filem (Oscar nominated) yang amat gempak dan best, 127 Hours.


Awal minggu nie, Hapless (nasib baik tak Hopeless) Amos Wayne Richards, seorang pak cik yang berumur 64 tahun, still fit, kurang berakal dan berasal dari Concord, North Carolina telah berjaya survive selama empat hari di tempat yang sama Aron Ralston kehilangan tangan, Little Blue John Canyon.

Little Blue John Canyon???

Sebab apa aku kata sekuel kepada filem 127 Hours?
1st, sebab idea gila nie terhasil time dia tgk movie tuh.
2nd, keluar rumah tak bagitau sesapa. -> perangai aku neh!
3rd, seriously injured too.. (leg injury + dislocated shoulder)
4th, terputus hubungan ngan orang luar.
5th, evacuated thru helicopter.

Yang bezanya dia tak perlu potong kaki dia yang injured tue mcm 127 Hours part 1. Muahahaha 
->Kira tak dramatic la sangat berbanding Aron Ralston kena potong tangan guna pisau
Inspirational: Amos Wayne Richards was trying to emulate Aron Ralston in 127 Hours.
Read full article kat sini..

Nota: Haha, aku pun teruja gak time tengok filem tue. Rasa macam nak buat gak one day.. Malaysia ada Canyon tak? =p

Monday, September 26, 2011

He Maybe Totally Utterly Mad!


Apa yang korang boleh buat dengan minum RedBull?
.....
.......
  • -          Marathon study 24/48 jam sebelum exam final 
  • -          Satu energy shot before main bola/ragbi/basket/lumba kat arked n bla bla bla…….
  • -          Skydive through a mountain cave in a jumpsuit!!


This is what we call with epinephrine injection!
( Epinephrine tue istilah untuk adrenaline dalam bahasa medic la chek oiii)

Ok, sebenarnya aku tak tau mamat nie makan hapa sampai kepala hotak jadi bengong sangat nak try benda macam nie. Nasib baik tak langgar bukit gunung tue.. Kalau tak, memang headline dia macam nie

“Stupid stuntman died in an attempt to fly through mountain cave; sponsored by RedBull”

Revision 4 medic students: Epinephrine structure

Nota: dua point kat atas tue meme keja aku sama itu RedBull.

Friday, September 23, 2011

Sedang Membuang Sawang..

Haha, lama giler tak update blog nie. Sepanjang aku kat Malaysia jangan harap la aku nak update blog. Banyak lagi kerja lain nak dibuat. Yer la, kat sini nak gi mana, kereta pun tak dak. Lepak kat rumah ngan university jer la jawabnyer selain tido.

Balik Malaysia?
Hah, banyak sangat benda yg nak dibuat. Tak cukup Penang, KL aku terjah.

Post nie sebagai testing la, nak test kepala aku nie still ok ke tak. Tapi aku rasa agak berkarat jugak la bila 3 bulan tak berblog-ing nie. Bila baca post member2 kat group geng blogger tue rasa envy plak. Lantak kome la. Janji aku dapat taip sudah. Celoteh banyak sangat tak dak guna. Buang masa korang saja baca.

Lepas nie aku post pasal diri aku jer. tak minat dah nak jaga tepi kain orang mahupun tepi kain dunia sejagat termasuklah amerika ka hapa. tapi kalau ada idea atau opinion yang melekat kat kepala nie, aku hayun taip jugak..

Nota: Lepas nie blog bersifat peribadi tapi ulasan sesuka hati perut aku..

Tuesday, May 17, 2011

Blog Aku Kembali Bersawang.. Sementara Saja.

Blog bersawang? Sapa la kenalkan istilah yang agak tak macho bila didengar neh.. Yes, blog aku bersawang kejap. Cukup 17 hari aku biarkan blog nie macam tue saja.. Walaupun pembaca tak ramai mana, aku cuba jugak curi masa tengah malam nie untuk korang.

A lot of things happened to me lately.. A well blend to end my sweet teenage years. Officially now I am 20. But, the road to twenty was never easy to me. A series of unfortunate events is the most suitable to describe everything. That will break any heart, release more tears than a man could bear.

I am too tired today but still alive and kicking. A very long day. Completely dead beat. My English language teacher should be proud if she read this paragraph as I don't let those idioms slip from my mind. Yes, thank you teacher as you greatly improve my language.

Hope that all my readers especially my beloved followers don't mind I'm using English this time. Sometimes what comes out from my heart is not in Malay but in English. Maybe it would be easier to pen it here in the original form, not the one edited or rejected.

Maybe I'll try to write about what happened last 30 days of my life as it maybe turn out to be a wonderful experience. Not many people are given such opportunity to taste the sweetness of lesson from the school of life. We could learn all those survival skills, living skills in everyday life but being put under pressure under certain circumstances, the power to change, the power to decide is sometimes is limited.

Let, let me finish this post in Malay as I started. Sebenarnya bila tukar masuk BM, agak blank nak tulis apa. Aku minta maaf sebab menyepi beberapa hari. Even birthday aku pun aku diam saja, termasuk kat Facebook. Apa-apa pun, aku harap korang yang banyak support aku dalam blogging nie faham bahawasanya, aku sekarang ada komitmen lain yang perlu diberi perhatian. Exam week dah start la..


Note: trying to upload the picture but it seems like it got the symptoms of system retardation.

Friday, April 29, 2011

Cara-Cara Nak Study in My Own Way. (Dulu-dulu..)

-Harian Metro page 2-
Really miss those moments. 
Aku bukan la orang yang paling layak nak cakap bab nie tapi sebab ada orang tanya aku macam mana aku study time sekolah dulu, aku nak kongsi sedikit sebanyak yang aku tahu. Simple saja kot rasanya..

DO's

P - Preview before class.
C - Concentrate in class.
R - Review after class.

DON'T's

S - Skip class
L - study Last minutes
E - forget your Exercises
E - Expect the subject(s) is Easy
P - Procrastinate

VERY IMPORTANT:
Make sure study even an hour a day. THREE IS GOOD!

Nota:
1. Banyak lagi tapi nie yang paling simple dan berkesan
2. Dari pengalaman yer. Dari zaman kegemilangan hingga kejatuhan.
3. Applicable to all level. UPSR, PMR, SPM, Matriks, Degree and bla, bla, bla...
4. DON'T SLEEP too much! (time cikgu mengajar dan tido max 6-8 hours a day.)


CoL- Believe In Yourself

Thursday, April 21, 2011

Pilihan Raya PERMAI: Proses Pencalonan Telah Berakhir.

IRBID: Bahang pilihan raya Persatuan Mahasiswa Malaysia Irbid Jordan (PERMAI) kian terasa apabila Jawatankuasa Pilihan Raya, JPR PERMAI telah mengumumkan senarai calon yang layak diundi pada pagi ini, Khamis 21 April.

Seramai 20 orang calon yang mendapat pencalonan terbanyak layak untuk bertanding dalam pilihan raya PERMAI sesi 2011/2012. Dari jumlah tersebut, sebanyak sepuluh orang syabab (lelaki) dan sepuluh orang akhawat (perempuan) berjaya disenarai pendekkan.
Ahli JPR PERMAI mengira borang pencalonan dengan telus. 
Antara nama yang menjadi bualan hangat untuk menduduki kerusi Presiden PERMAI bagi sesi kali ini merupakan calon yang tidak pernah bertanding sebelum ini manakala calon-calon yang bertanding untuk kerusi Ketua Helwi rata-ratanya adalah calon yang berpengalaman dalam pilihanraya sebelum ini.

"Pilihan raya kali ini agak sengit dengan beberapa nama yang berjaya disenarai pendekkan hanya dibezakan dengan satu atau dua pencalonan." ujar Pengarah JPR Sesi 2011/2012, saudara Salam Abdullah.

Dengan pengumuman senarai pendek calon yang layak bertanding bagi pilihan raya ini, secara rasminya proses pencalonan telah berakhir manakala proses berkempen pula akan bermula pada 24 April 2011 dan akan berakhir pada 28 April 2011.

Sila klik read more untuk melihat senarai calon yang layak bertanding..

Datuk Seri Najib Razak Pun Sokong Manchester United Rupanya..

Aku terjumpa time berjalan-jalan carik modal nak update blog putih nie semalam. Tiba-tiba came across update twitter Datuk Seri Najib Tun Razak.

unfortunately MU seri..
Kepada fans Arsenal mahupun Chelsea, jelaslah orang no 1 Malaysia tidak berpihak kepada anda. Kepada Liverpool, selamat mengharungi kempen dengan ketiadaan Steve G. Adios!

Datuk Seri, tuan sokong team mana dalam Super League yer? Tok Gajah ke Gergasi Merah Kuning?

Nota: Aku sedih bila Manchester United kalah FA Cup hari tue. Harap Datuk Seri tak sesedih aku la..

Wednesday, April 20, 2011

BEN ASHAARI Suruh Teka Harga Durian Ini

Blog Bro BEN

Durian neh brapa ringgit?
Main teka durian?
Kalau tengok duri, kaler dan saiz compare ngan teddy bear tuh,
rasa-rasa nye dalam...

Bahasa Arab Second Language di Australia


Bahasa Arab Nombor Dua di Australia




SYDNEY: Bahasa Arab sering digunakan sebagai bahasa perbualan kedua selepas bahasa Inggeris di kalangan golongan muda di Australia. 

Satu kajian terbaru mendedahkan seorang setiap lapan kanak-kanak yang mampu berbual dalam beberapa bahasa, menggunakannya di rumah.



Indeks Pembangunan Awal Australia (AEDI), kajian yang mendapat sokongan kerajaan membabitkan 260,000 kanak-kanak tahun pertama persekolahan, mendapati 18 peratus berbual dalam satu bahasa selain Inggeris.
Walaupun tiada negara Arab menduduki 15 tangga teratas negara kelahiran kanak-kanak di Australia, seramai 5,565 menggunakan bahasa berkenaan di rumah, 11.8 peratus lagi oleh kanak-kanak yang menguasai beberapa bahasa. 

Bahasa Vietnam juga banyak digunakan dengan 8.4 peratus, diikuti Greek, dialek Cina dan Hindi di mana kurang 5.0 peratus menggunakannya. – AFP




source: Berita Harian 16 APRIL 2011
URL: http://www.bharian.com.my/bharian/articles/BahasaArabnomborduadiAustralia/Article


Nota: "Lughatul Arabiyyah, Lughatul Jannah"

Tuesday, April 19, 2011

Hidup Nie Macam Makan Biskut..

Ape kehe nyer plak neh yob? Aku selalu dengar hidup nie macam roda, macam naik roller coaster. Hidup nie macam naik papan gelongsor. Tiba-tiba aku cakap macam makan biskut plak.. What the..

Hah, tak ada apa-apa sebenarnya. Yer la, biskut. Aku buat perumpamaan nie sebab aku rasa semua orang penah makan biskut. Tol tak?

Cuba bayangkan. Kalau kita makan biskut Chips More. Kalau time gigit tue kena kat cip coklat, probability kita nak rasa manis tue amat tinggi. Tapi jangan lupa sebab cip coklat tak selalunya sedap dan manis. Kadang-kadang pahit. So, macam hidup kita jugak, kadang-kadang ada pengalaman manis, ada pengalaman pahit..
Cookie Monster.. Nyum nyum nyum..

Itu kalau makan biskut cip coklat. Cuba kita pilih biskut empat segi Jacobs plak.. Tak semua biskut neh manis. Ada yang tawar, ada yang masin. Terpulang pada kita nak pilih perisa apa yang kita suka. Macam hidup kita jugak. Kalau kita corakkan hidup kita ke arah yang manis, manis la ia. Kalau kita pilih tawar, tawar la rasanya. Macam tue jugak kalau masin.

Tapi apa-apa pun, jangan kita shape hidup kita nie exactly macam biskut. Sebab biskut kejap ada kejap tak ada. Tapi hidup kita tak boleh la macam tue. Kita kena always hidup seperti biasa. Jangan berubah-ubah, kejap ada, kejap lagi lenyap!

Nota: Aku nie cookie monster. Aku suka warna biru dan pantang bila nampak biskut. Sampaikan hidup pun aku jadikan macam biskut. Sebab? Aku nak appreciate "Life"!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...